Ομάδες σχολείων - τοποθετήσεις

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ συνεδρίασε την Πέμπτη 20/6 για να αξιολογήσει την συνάντηση της προηγούμενης ημέρας στη Διεύθυνση και να συζητήσει τα υπηρεσιακά ζητήματα που ανέκυψαν σε σχέση με τις βελτιώσεις-τοποθετήσεις-υπεραριθμίες.

Για το ζήτημα των ομάδων σχολείων το ΔΣ της ΕΛΜΕ έχει τις εξής παρατηρήσεις:

1.      Ζητούμε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, όπως είχε προτείνει η ΕΛΜΕ πριν το Πάσχα, και να μην ισχύσει η νέα χωροταξία που αποφάσισε φέτος το ΠΥΣΔΕ.

2.      Θεωρούμε ότι η λογική της διεύρυνσης των ομάδων σχολείων που ακολουθήθηκε «προωθεί τη λογική των ευέλικτων – ανεξέλεγκτων – αναγκαστικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών» (ΟΛΜΕ, 18-2-2013), η οποία δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό μας έργο και υποβαθμίζει την ποιότητά του εις βάρος των μαθητών.

3.      Πιστεύουμε πως πρέπει να τηρηθεί το πνεύμα του νόμου για τις ομάδες σχολείων (ΠΔ 50/96, § 5) που προβλέπει την ομαδοποίηση σχολείων εφόσον αυτά είτε συστεγάζονται, είτε βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, είτε συνδέονται με δημόσια συγκοινωνία, ενώ προβλέπει την εξαίρεση από την ομαδοποίηση για σχολεία με πολλές μονάδες συνθηκών διαβίωσης. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν ακολουθήθηκε στις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ.
4.      Σε κάθε περίπτωση, αναλυτική θετική πρόταση από το ΔΣ της ΕΛΜΕ δεν μπορεί να γίνει, ακριβώς και επειδή η Διεύθυνση αρνείται να μας χορηγήσει αναλυτικά τα στοιχεία που έχει για την οργανικότητα του κάθε σχολείου.
Για τη διαδικασία των βελτιώσεων-τοποθετήσεων:
1.      Θεωρούμε πως η διαδικασία αυτή έχει αργήσει πάρα πολύ, εντείνοντας την αβεβαιότητα σε δεκάδες εκπαιδευτικούς στον κλάδο.
2.      Ζητούμε, ειδικά για την διαδικασία των υπεραριθμιών, να τηρηθεί από τη ΔΔΕ η δέσμευση που μας δόθηκε στη συνάντηση ότι θα γίνει με τον τρόπο που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και ότι δεν θα δοθούν στο Υπουργείο λίστες πλεοναζόντων για απολύσεις-υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι οποίες μπορεί να προκύψουν μέσα στο καλοκαίρι. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση για αυτό το ενδεχόμενο.
Τα δεκάδες πλασματικά πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν καθιστούν, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολες τις μετακινήσεις κατά τη διαδικασία αυτή. Ωστόσο θεωρούμε σκόπιμο να επαναφέρουμε και στην παρούσα φάση την πάγια θέση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, που είναι «κάθε συνάδελφος να έχει οργανική», να ανοίξουν δηλ. οργανικές θέσεις στα σχολεία για όλους όσους βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ. Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεχτούμε και το επιλεκτικό άνοιγμα οργανικών θέσεων που προορίζονται φωτογραφικά για συγκεκριμένους συναδέλφους, γεγονός που δημιουργεί καραμπόλα αδικιών. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα παρακολουθήσει τη διαδικασία και θα παρέμβει όπου είναι αναγκαίο.

Σχόλια