Ψήφισμα για σχολικούς φύλακες

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου εκφράζει την αγανάκτησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον θεσμό του σχολικού φύλακα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους που απειλούνται με απόλυση. 

2.200 εργαζόμενοι ως σχολικοί φύλακες παίρνουν πρώτοι θέση στις δεξαμενές της διαθεσιμότητας, με ορατό το ενδεχόμενο της ανεργίας και των προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειές τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα το δείκτη της ανεργίας που είναι εδώ και καιρό το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας. Την ώρα που αυξάνεται η εγκληματικότητα και ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας, θεωρούμε ότι η παρουσία του σχολικού φύλακα είναι όχι απλά απαραίτητη αλλά επιβάλλεται να ενισχυθεί με κάθε τρόπο.

Για την κυβέρνηση όμως αυτό που περισσεύει είναι η αναλγησία για τις χιλιάδες οικογένειες των ανέργων που δημιουργεί η πολιτική της και η αδιαφορία για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και την ασφάλεια των μαθητών.

Οι σχολικοί φύλακες έχουν παρουσία στα γυμνάσια και στα λύκεια των δήμων της επικράτειας από το 2001. Ξεκίνησαν από προγράμματα ανεργίας και μέσω της διαδικασίας επιλογής του ΑΣΕΠ ανέλαβαν τη φύλαξη σχολικών κτιρίων. Η παρουσία του σχολικού φύλακα από την αρχή είχε θετικά αποτελέσματα στη μείωση των φθορών στα κτήρια των σχολείων αλλά και στην ασφάλεια των μαθητών από κάθε μορφής κινδύνους (εγκληματικότητα, ναρκωτικά, ενδοσχολική βία κ.λπ.). Επίσης οι σχολικοί φύλακες βοηθούν αποτελεσματικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαιδευτική διαδικασία, λειτουργώντας ως σύνδεσμοι ανάμεσα στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και της εκπαίδευσης. Ζητάμε όχι μόνο την παραμονή των σχολικών φυλάκων στα σχολεία αλλά και την ενίσχυση του θεσμού προς όφελος της κοινωνίας.
Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα- και με τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι είναι κομμάτι της οικογένειάς μας- θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Σχόλια