Για το Μουσικό Σχολείο

Διανύουμε ήδη μία περίοδο που τα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών μουσικών μαθημάτων, της διακοπής της σίτισης των μαθητών του και του κινδύνου διακοπής δρομολογίων για τη μετακίνησή τους.

Σαν να μην έφταναν αυτά, δημοσιεύματα του τοπικού τύπου περί εκχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ του αρχοντικού Κατσάνη, το οποίο προορίζεται για να στεγάσει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, δημιούργησαν έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα για το μέλλον του Μουσικού Σχολείου.
Αποκαλύπτεται δυστυχώς ότι οι «χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η άρνηση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και τοπικών εκπαιδευτικών και αυτοδιοικητικών αρχών να αναλάβουν τις ευθύνες τους· δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η ατελέσφορη λογική της εμπλοκής της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στη δημόσια εκπαίδευση, όπως αυτή εκφραζόταν μέσα από τις κατά καιρούς εξαγγελίες των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα). Παρόλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που πέρασαν εδώ και δεκατέσσερα χρόνια (Γ΄ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ), η προκλητική αδιαφορία και ανευθυνότητα των «υπευθύνων» είχε σαν αποτέλεσμα το σχολείο να μην μπορέσει να αποκτήσει τη στέγη του.
Απέναντι σε αυτές τις αντιξοότητες, η εκπαιδευτική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης (σύλλογος γονέων, μαθητές και εκπαιδευτικοί) επιμένουν εδώ και χρόνια να αντιστέκονται και να διεκδικούν τα αυτονόητα (εκπαιδευτικούς, σχολική στέγη, σίτιση, μεταφορά), αλλά παράλληλα να δημιουργούν, να παράγουν και να διδάσκουν πολιτισμό.
Οι πρώτοι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Μυτιλήνης είναι πλέον συνάδελφοι μας, όμως το όνειρό τους να αποκτήσει το σχολείο τη δική του στέγη εξακολουθεί να παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.
Καλούμε το Δήμο Λέσβου, τη Δ.Δ.Ε. Λέσβου και τα αρμόδια υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκτήσει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης τη δική του στέγη.
Η Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου συμμετέχει στον αγώνα από κοινού με την εκπαιδευτική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου προκείμενου να μην ολοκληρωθεί η διάλυση της καλλιτεχνικής παιδείας στον τόπο μας με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Σχόλια