Διοικητικός ρεβανσισμός

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου, μετά από αναφορές συναδέλφων, αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και έχει να παρατηρήσει τα εξής: 

Δυστυχώς η Διοίκηση επιμένει να επαναφέρει διαρκώς εγκυκλίους και οδηγίες που «τιμωρούν» τις μαθητικές κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τη δυνατότητα που έχει της μη έγκρισης εκδρομών, περιπάτων και εκπαιδευτικών επισκέψεων, με πρόσχημα την αναπλήρωση των «χαμένων διδακτικών ωρών». Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και προηγούμενα χρόνια και η Ε.Λ.Μ.Ε. το έχει καταγγείλει ξανά ως προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Ενημερώνουμε τους συλλόγους διδασκόντων ότι αποκλειστικά υπεύθυνο όργανο για το ζήτημα της αναπλήρωσης χαμένων διδακτικών ωρών είναι το σχολικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από τον σύλλογο διδασκόντων, το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και εκπροσώπους των μαθητικών κοινοτήτων (ν.1566/85). Καμία δικαιοδοσία δεν έχει ο προϊστάμενος στο ζήτημα αυτό και η όποια πρωτοβουλία του βασίζεται σε εγκυκλίους αντίθετες στην κείμενη νομοθεσία.
Θεωρούμε απαράδεκτο να τιμωρούνται μαθητές οι οποίοι έκαναν κινητοποιήσεις για ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, όπως πρόσφατα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, μαζί με τους γονείς τους, για το ζήτημα της στέγασης, της σίτισης και των κενών που έχει ακόμα στο σχολείο αυτό. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αναπλήρωση και περικοπές εκδρομών όταν οι μαθητές του παραπάνω σχολείου δεν έκαναν κατάληψη αλλά αποχή, παίρνοντας απουσίες, και άρα οι όποιες απώλειες είναι εντελώς προβλεπόμενες και εντός προγράμματος.
Θυμίζουμε εξάλλου στον προϊστάμενο ότι ο ίδιος πρότεινε την αποχή στους μαθητές ως «νόμιμη και θεμιτή» διαμαρτυρία, σε αντιπαράθεση με την «παράνομη» κατάληψη. Τώρα τιμωρεί και τους μαθητές που απείχαν από τα μαθήματά τους με τον ίδιο τρόπο με τους «καταληψίες»;
Και κάτι ακόμα: Πήρε καμιά πρωτοβουλία πότε ο προϊστάμενος για το να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες από την απροθυμία του κράτους να στελεχώσει άμεσα και επαρκώς τα σχολεία και από τις παλινωδίες ΚΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών; Μόνο τις χαμένες ώρες από τις καταλήψεις είδε; Ας υπάρξει επιτέλους λίγη ειλικρίνεια στον διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Κι ας δούμε εντέλει την ουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι τον τύπο: μας ενδιαφέρει τα σχολεία να λειτουργούν πραγματικά ή να φαίνεται ότι «λειτουργούν»;
Σε κάθε περίπτωση η Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου υπερασπίζεται το δικαίωμα των μαθητών να διαμαρτύρονται με όποιον τρόπο θεωρούν αυτοί πιο πρόσφορο και δεν θα ανεχτεί πρακτικές ρεβανσισμού απέναντι στις κινητοποιήσεις αυτές. Αντί η Διοίκηση να ασχολείται με εκθέσεις ιδεών περί «καταλήψεων» και «νομιμότητας» και με αλληλογραφία με τους εισαγγελείς, καλά θα κάνει να δώσει λύσεις στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία, με τη μη λειτουργία των περισσότερων εκπαιδευτικών δομών κ.λπ..

Σχόλια