Για τα σεμινάρια της αξιολόγησης [ενημερωτικό]

Σε έναν χώρο που άλλαξε την τελευταία στιγμή (στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο), με άκρα μυστικότητα και συνωμοτικούς κανόνες, με φρουρά από μυστικούς αστυνομικούς, με σχολικούς συμβούλους να απέχουν ή να αποχωρούν καταγγέλλοντας τις διαδικασίες αυτές και με …«άψογο» συναδελφικό κλίμα πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης τα σεμινάρια επιμόρφωσης των σχολικών συμβούλων του Β. Αιγαίου για την αξιολόγηση, την Πέμπτη 28 Νοέμβρη.

Αξιοθαύμαστος ο ζήλος της ΠΔΕ να υλοποιήσει τα σεμινάρια πάση θυσία… Μακάρι να έδειχνε τον ίδιο ζήλο προκειμένου να επιλύσει σοβαρότερα ζητήματα για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Από ποιους κρύβονταν λοιπόν τα στελέχη αυτά; Μα από τους εκπαιδευτικούς που ήθελαν στα πλαίσια στάσης εργασίας της Ε.Λ.Μ.Ε. και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου σχολείου και απαξίωσης του εκπαιδευτικού μέσω της αξιολόγησης.
Δεν τους πέρασε… Δεκάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν εκεί και εκδήλωσαν με θάρρος και επιχειρήματα την αντίθεσή τους. Και δεν θα τους περάσει ποτέ: γιατί πλέον είναι πια σαφές ότι η αξιολόγηση είναι ένας θεσμός που δεν έχει στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου αλλά την πειθάρχηση και χειραγώγηση του εκπαιδευτικού στις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου σχολείου, το κλείσιμο σχολείων και την έξωση χιλιάδων μαθητών από την τυπική εκπαίδευση, την είσοδο των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό είναι η αξιολόγηση.
Τους δηλώνουμε με σαφήνεια: θα είμαστε απέναντί τους σε κάθε βήμα υλοποίησης της αξιολόγησης και θα την ακυρώσουμε στην πράξη. Και καλούμε και τους συναδέλφους σχολικούς συμβούλους, που σήμερα τους εξευτελίζουν βάζοντάς τους να επιμορφώνονται με την προστασία της αστυνομίας και μετατρέποντάς τους από καθοδηγητές του εκπαιδευτικού έργου σε όργανα απολύσεων της τρόικας, να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών και όχι της πολιτικής ηγεσίας, να αρνηθούν να υπογράψουν τις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Σχόλια