Για την νέα εγκύκλιο της αυτοαξιολόγησης


Ομολογία ήττας και πανικού συνιστά η τρίτη εγκύκλιος του υπουργείου «Παιδείας» για την αυτοαξιολόγηση (44375/Γ1/24-3-2014) με την οποία ορίζει τους Διευθυντές ως υπεύθυνους για να ορίσουν τη σύνθεση, τον αριθμό και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες των ομάδων εργασίας. Καταστρατηγεί έτσι ακόμα και το δικό του νόμο, που ορίζει σαφώς ότι την απόφαση για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας τη λαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων σε κάθε σχολείο. Κατέπεσε ακόμα και όλη η προπαγάνδα που διαμόρφωσαν τα όργανα του υπουργείου για «αυθόρμητη και εθελούσια συμμετοχή των εκπαιδευτικών», για «αξιολόγηση από τα κάτω προς τα πάνω», για «συνεργατικές πρακτικές των συλλόγων» κ.λπ.… Αυτό που επιβεβαιώνεται περίτρανα είναι ότι η αξιολόγηση είναι μηχανισμός ελέγχου και χειραγώγησης του εκπαιδευτικού από την κεντρική διοίκηση, προώθησης του νέου σχολείου της αγοράς και παραγωγής του νέου φθηνού εργατικού δυναμικού.

Είναι φανερό πια ότι η αξιολόγηση είναι μια απονομιμοποιημένη διαδικασία στη συνείδηση του κλάδου ενώ γίνεται ακόμα σαφές και ότι ο συλλογικός μας αγώνας ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν εργατικά και μορφωτικά δικαιώματα μπορεί να έχει αποτελέσματα.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να επιμείνουν στο δρόμο του μαχητικού, συλλογικού, ανυποχώρητου αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Όλοι οι σύλλογοι να συνεδριάσουν και πάρουν (ή να επιβεβαιώσουν) αποφάσεις ενάντια στη συμμετοχή τους στην αυτοαξιολόγηση- με δεδομένη και τη μη υποχρεωτικότητα- και να καταγράψουν την απόφασή τους στα πρακτικά.
Καλούμε και τους συναδέλφους Διευθυντές των σχολείων να πάρουν θέση! Είναι ώρα να συνταχθούν με τους Συλλόγους και τα σωματεία μας και όχι να υπηρετήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Δεν θα επιτρέψουμε λογικές υποχρεωτικής ανάθεσης αξιολογικού έργου σε συναδέλφους! Ήδη η ομοσπονδία τη Δευτέρα 31/3 καταθέτει εξώδικο ενάντια στον υπουργό με αιχμή τη νομιμότητα της εγκυκλίου που παρακάμπτει τον ρόλο του συλλόγου. Όποιος συνάδελφος παραλάβει γραπτώς σχετική ανάθεση να ενημερώνει άμεσα την Ε.Λ.Μ.Ε..
Δηλώνουμε σε κάθε περίπτωση ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενάντια στις απολύσεις και τις επερχόμενες νέες διαθεσιμότητες, ενάντια στο νέο ταξικό λύκειο. Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. την Τρίτη 1 Απριλίου στα Κεντρικά Λύκεια. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αλλαγή ώρας συνέλευσης, 5:00 μ.μ., για τη διευκόλυνση συναδέλφων από τα πιο μακρινά σχολεία.

Σχόλια