Για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων


Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, ακολουθώντας για πολλοστή φορά εκδικητικές και τιμωρητικές τακτικές απέναντι στους φορείς του εκπαιδευτικού κινήματος, εκδίδει νομοθετικές ρυθμίσεις για τις χαμένες από καταλήψεις ώρες. Επιβάλλει λοιπόν παράταση του διδακτικού έτους για τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ εφόσον οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες από τρεις. Ουσιαστικά παραβιάζει ισχύουσες παλαιότερες διατάξεις, που δίνουν τη δυνατότητα στο Σχολικό Συμβούλιο (ν.1566/85) να ρυθμίζει κατά περίπτωση το θέμα αυτό. Για άλλη μία φορά παρακάμπτει το σύλλογο διδασκόντων, ο οποίος είναι σε θέση να ρυθμίζει παρόμοια θέματα με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Παράλληλα στέλνει το μήνυμα της ποινής για όσους διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως στην περίπτωσή μας οι μαθητές των ΕΠΑΛ της Λέσβου: καθηγητές να διδάξουν, καθώς οι συνάδελφοι από τα σχολεία αυτά είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, αντιμετώπιση κτηριακών προβλημάτων.

Το ίδιο το Υπουργείο όμως έχει αποδείξει πως δεν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του αδιαφορίας για την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ασχολήθηκε ουδέποτε σοβαρά με το πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα, όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2.000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας, τέλος, πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ; Το Υπουργείο δεν ασχολείται με όσα όφειλε και οφείλει να πράξει και αποποιείται πλήρως των ευθυνών του. 
Ζητάμε επίσης να μας απαντήσουν αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβλέψει τα παρακάτω: α) τη δαπάνη μετακίνησης των μαθητών και β) την αποζημίωση εκπαιδευτικών για εργασία που παρέχεται σε περίοδο διακοπών.
Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για την αναπλήρωση και να καταργηθεί η σχετική νομοθεσία που αφαιρεί τη δυνατότητα από το Σχολικό Συμβούλιο να αποφασίζει για τον προσφορότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Σχόλια