1 Απρ 2015

Για τη φάμπρικα ανώνυμων καταγγελιών

Την τελευταία εβδομάδα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου διέταξε, μετά από εντολή του Υπουργείου Παιδείας, προανακριτική διαδικασία για καταγγελίες που έφτασαν απευθείας στην Κεντρική Υπηρεσία εναντίον συναδέλφων από δύο σχολεία του νησιού. Οι καταγγελίες είναι ανώνυμες και εμφανώς πλαστές. Λ.χ. η υπογραφή λέει «Ο σύλλογος γονέων των σχολείων», τίτλος προφανέστατα ψευδεπίγραφος, και χωρίς φυσικά όνομα εκπροσώπου.
Επί της ουσίας, οι κατηγορίες είναι καταφανώς ανυπόστατες και δείχνουν να αγνοούν στοιχειώδη στοιχεία της σχολικής ζωής. Θα μπορούσαν μάλιστα να προκαλέσουν θυμηδία, αν δεν ταλαιπωρούσαν σοβαρά συναδέλφους και συλλόγους και δεν διασάλευαν την ηρεμία της σχολικής ζωής. Ήδη διάφοροι χειρισμοί κατά τη διαδικασία της προανάκρισης έχουν θίξει την προσωπική και επαγγελματική υπόσταση συναδέλφων με τρόπο αμετάκλητο.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου θεωρεί απαράδεκτη την πρακτική των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας να λαμβάνουν, να πρωτοκολλούν και να διακινούν με υπηρεσιακές διαδικασίες ανώνυμες και ψευδεπίγραφες επιστολές. Ενισχύονται με αυτόν τον τρόπο λογικές κοινωνικού αυτοματισμού και «χαφιεδισμού». Σε μία περίοδο που το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί την κατάργηση του ισχύοντος πειθαρχικού πλαισίου, σκοτεινοί μηχανισμοί επιμένουν να καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς. Ως εκπαιδευτικοί δεν φοβόμαστε τον κοινωνικό έλεγχο, τον οποίο αντιμετωπίζουμε άλλωστε καθημερινά, αρκεί όμως η συζήτηση να είναι δημόσια με το ονοματεπώνυμο του καθενός ώστε να διακρίνονται κίνητρα και προθέσεις.
Απαιτούμε:
1. Την άμεση ολοκλήρωση και αρχειοθέτηση της υπόθεσης ως εντελώς ανυπόστατης.
2. Μια σαφή απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας για τη νομική βάση της πειθαρχικής διαδικασίας που παράγγειλε (παραλαβή, πρωτοκόλληση και διακίνηση ανώνυμης-ψευδεπίγραφης καταγγελίας). 
3. Τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης παραλαβής ανώνυμων καταγγελιών και ενεργοποίησης διοικητικών πράξεων που εκπορεύονται από τέτοιες. 
4. Να καταργηθεί άμεσα το αντιδραστικό πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους (4057/12, 4093/12).
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου δηλώνει ότι επιφυλάσσεται και για κάθε νόμιμο δικαίωμα για την υπεράσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου